• وبلاگ : بر بساط نكته‌دانان...
  • يادداشت : فلسفه ضد دين از كجا آمد؟
  • نظرات : 3 خصوصي ، 24 عمومي
  • mp3 player شوکر

    نام:
    ايميل:
    سايت:
       
    متن پيام :
    حداکثر 2000 حرف
    كد امنيتي:
      
      
     
    + تهراني 

    بسم الله الرحمن الرحيم و عجل الله تعالي فرج وليه عليه السلام...

    اما بعد،

    در اين صورت اشکال به نحو مشابه باقيست:

    چرا اين دو ادعا در تناقض اند؟ :

    1- کلما لم يخرج...باطل

    2- فطري بودن برخي آموزه هاي دين.

    ؟

    اشکال ديگر آنکه برهان شما براي اين مدعا چيست که گفته ايد:

    « عقلاني بودن يعني فارغ از روايت بررسي کردن مطلب.»

    چه کسي و به چه دليل گفته : عقلانيت = فراغت از آيه و روايت؟

    ؟

    مگر ما معاني کلمات ائمه طاهرين عليهم السلام را با غير عقل مي شناسيم؟ آيا ما در بررسي روايات ، عقل را کنار مي گذاريم (و مثل يک مجنون با متن روايت مواجهيم؟) ؟ و از طرف ديگر در بررسي نکات عقلي، آيه و روايت را کنار مي گذاريم؟ پس چرا ادعا داريد که آن آموزه ها (که گفته ايد برخي آموزه هاي دين ) فطري و هم ديني هستند؟ اين آموزه ها را هم به دين نسبت داده ايد هم به فطرت. (همين آخرين پاسخ)

    اما از طرف ديگر گفته ايد بايد فارغ از آيه و روايت باشد. پس چطور ديني نام دارند؟

    اگر فارغ از آيه و روايت است که ديگر ديني نيست . اگر فارغ از آيه و روايت نيست که فبها المراد.

    در مقام «شناخت» ما دو نوع «حقيقت» نداريم که يکي ديني باشد وديگري «عقلي يا فطري». «حق» يکيست. که شما در بحث شناخت از آن به «صحيح» در مقابل «خطا» تعبير کرده ايد...

    پاسخ

    متاسفم ظاهرا شما با بسياري از اصطلاحات آشنا نيستيد و دست كم معرفت شناسي نخوانده ايد. يعني عباراتتان اين را مي گويد. عقل گاهي منبع شناخت است و گاهي ابزار شناخت. من از عقل به عنوان منبع صحبت مي كنم شما از عقل به عنوان ابزار. روشن است كه ديني بودن با عقلي بودن منافاتي ندارد و اصلا معارف دين با عقل تنافي ندارند. بحث چيز ديگري است. لذا وقتي ميگوييم عقلي نگاه مي كنيم يعني بدون تكيه بر روايت چيزي را مي فهميم. حال ممكن است اين مطلب فهميده شده در معارف ديني هم باشد يا نباشد. اينجا عقل منبع شناخت است. نه فقط ابزار شناخت ولي وقتي روايت را ميفهميم يا در علوم تجربي وقتي آزمايش را تحليل ميكنيم عقل ابزار شناخت است. به نظرم بايد روشن شده باشد كه چراا برخي مفاهيم هم فطر ي اند هم ديني به معناي نقلي. و الا دين اعم از تقل و نقل است. اين كه گفته ايد فازغ از آيه و روايت پس ديني نيست سخن ناصوابي است. ديني بودن مفاهيم وابسته به ابزار شناخت نيست بلكه معيار آن منبع شناخت است.